woensdag 19 juni 2013

Gezonder bakken

Goede voornemens, wie heeft ze niet?  En ik vermoed dat afvallen/ gezonder eten bij heel veel mensen op
nr. 1 staat. Nu dacht ik, ik zal die mensen eens helpen en nu 1x niet met een recept dat ik zelf gezonder heb
gemaakt, maar ik kan jullie ook een aantal basis regels geven en dan kan je proberen om je eigen recepten
gezonder te maken…Ten eerste is het natuurlijk belangrijk dat je gewoon overall gezond eet en dan kan je
best 1 x iets heel erg lekkers en iets minder gezonds eten. Maar veel groenten en fruit,  volkoren granen en
veel water drinken! Dus helaas gewoon de standaard schijf
van 5 regels… 















Maar je kunt natuurlijk ook gezond bakken en koken, en daarom wil ik een aantal van mijn trucje met jullie
delen :)
Heb jij nog een tip? Voeg hem toe in de comments!! Ik ben altijd op zoek naar manieren om nog gezondere 
recepten te maken :)

Mijn all-time-favorite in de meeste bakrecepten kun je de boter vervangen door een gelijk volume aanappelmoes. Je gelooft het misschien niet maar het is echt zo :) Dit trucje werkt goed bij luchtige receptenals cake en cupcakes. Bij appeltaart werk magere kwark goed (die kan je gram voor gram vervangen)In plaats van appelmoes kun je ook pruimenpuree gebruiken.De oven is je grootste vriend als je minder olie / boter wil gebruiken bij het koken. Veel producten diede meeste mensen in een pan opwarmen met veel extra boter, kun je makkelijk opwarmen in de ovenzonder extra vet, ik denk aan: vegaburgers, aardappelproducten (kroketjes, soesjes, bolletjes etc.)Eieren kun je vervangen voor 1 eetlepel gemalen lijnzaad + 3 eetlepels warm water, laat dit papje evenstaan en het geeft dezelfde bindende werking als eieren. Pas wel op dit kan max 2 eieren in 1 receptvervangen, anders wordt het te zwaar. Waarom zou je lijnzaad gebruiken? Veel vezels en veelonverzadigde vetzuren, lang houdbaar en geen kippenleed, heb je meer redenen nodig….Bij pannenkoeken kun je de eieren vervangen door banaan, echt waar! En je proeft er helemaal niks van :) Ratio: 1 banaan per 2 eieren.Vervang gewoon meel door volkoren meel of door Brinta / gemalen havermout, veel meer vezels, dus jedarmen ook weer blij :) Als je dit doet moet je wel de hoeveelheid bakpoeder x 1,5 doen, omdat volkoren meel zwaarder is en dus meer kracht nodig heeft om te rijzen.Houd je niet van groente? Je kan de groente makkelijk in baksels sneaken bv deze muffins, repen,brownies of scones. Maar je kan ze ook makkelijk heel fijnsnijden en in tomatensaus voor lasagneverstoppen. Of je pureert ze into een soep.Minder suiker in recepten gebruiken? Je kan natuurlijk zoetstoffen gebruiken, die vervang je per volume,dus 1 el suiker vervang je door 1 el zoetstof. Maar kan baksels ook zoeter maken met behulp vanoverrijpe bananen of rozijnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten